Vücudunda 200 farklı hücre tipi bulunduğunu ve hepsinin farklı işlevleri olduğunu biliyor muydun? Yazımızda seni daha da şaşırtacak kök hücre araştırma verilerine ulaşabilirsin.
İnsan vücudu 200 farklı hücre tipine ev sahipliği yapar ve bu hücrelerin her birinin işlevleri farklıdır. Örneğin pluripotent kök hücreler insan vücudundaki bütün hücrelere dönüşme potansiyeline sahip kök hücrelerdir. Japon bilim insanı Dr. Shinya Yamanaka "Yeniden Programlama" denilen yetişkin deri hücrelerini indüklenmiş pluripotent kök hücreye yani embriyonik hücre seviyesine geri programlama teknolojisini bulmuş ve 2012 yılında Nobel Tıp Ödülünün sahibi olmuştur. Bu indükleme işlemi pek çok tedavi ve terapi araştırmalarının başlangıcı oldu. Yakın zamana kadar yeniden programlama işlemi Yamanaka faktörleri denilen kritik genlerin normalde aktif olmadıkları deri hücrelerine modifiye edilmesiyle yapılabiliyordu.
Helsinki Üniversitesi'nden Profesör Timo Otokoski, Karolinska Enstitüsü ve King's College London'dan Profesör Juha Kere ve onların araştırma ekipleri ilk defa bir deri hücresini (fibroblast) hücrenin kendi genlerini kullanarak indüklenmiş pluripotent kök hücreye çevirebilen çalışmaya imza attılar: Ucu küt bir makasa benzeyen Cas9 enzimi, ile DNA'yı kesmeden veya değiştirmeden gen ifadesini aktive etmeyi başardılar. Bu başarılarının altında gen düzenlemede kullanılan CRISPR teknolojisi vardı!2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum