Bu yazıda, günümüzde çokça duyduğumuz bir terimden bahsetmek istiyorum, "Scrum". Adını sıkça duyduğumuz, özellikle yeni mezunsanız yazılım alanındaki mülakatlarda sorulması muhtemel sorulardan bir tanesidir: Scrum nedir? Gelin birlikte öğrenelim.
Çevik yazılım geliştirmede kullanılan proje yönetim metodolojilerinden biridir. Bir ürünün en kısa zamanda kaliteli, değişimlere uyum sağlayabilecek ve en yüksek değere sahip olacak şekilde geliştirilebilmesi için gereken süreç çerçevesidir. Bu metodun en önemli özelliği gözleme ve tekrara dayalı olması, gelişime ve değişime açık olmasıdır.
İlk yaygın kullanımı alanı yazılım geliştirme projelerinde görülmektedir fakat zaman geçtikçe her alanda uygulanabileceği keşfedilmiştir. Günümüzde yazılım, donanım, otonom araçların geliştirilmesi, devlet, pazarlama, organizasyonel işlerin yönetimi ve neredeyse günlük hayatın her alanında bireyler ve toplumlar tarafından kullanılmaktadır.
Scrum kelime olarak rugby oyununda oluşturulan küçük ekiplere verilen isimdir. Rugby takımı toplanır, stratejilerini planlar ve görevler kişilere dağıtılarak, herkes bir hedef için çalışır.
Scrum, Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından 1990'ların başında geliştirildi. Scrum terimi, adını 1986'da Takeuchi ve Nonaka tarafından yazılan Harvard Business Review'da yayınlanan bir çalışmadan almıştır. Temel fikirleri Schwaber tarafından ortaya konmuştur ve 1990'ların başından beri karmaşık ürün geliştirme sürecini yönetmek için kullanılmaktadır. Ken Schwaber, Jeff Sutherland ve diğer arkadaşları tarafından formüle edilen 12 maddelik bir manifesto (Agile 2001) yayınlamışlardır. Bu manifesto çevik yazılım geliştirme değerleri, modelleme biçimi ve prensipleri ve rollerden oluşmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak Scrum 3 temel prensip üzerine kurulmuştur:
Yapılan araştırmalara göre, projelerin karmaşık olması, ihtiyaçların belirsiz olması, müşterinin projeye dahil edilmemesi, projenin geliştirmesinin çok uzun sürmesi, geliştirilen ürünün müşterinin isteklerine tam karşılık vermemesi veya değişimlere ayak uyduramaması, yaşanılan sorunların belirli bir grup tarafından bilinmesi ve işlerin önceliklendirilememesi projelerin başarısız olma nedenleri arasındadır.
Bunlara çözüm olarak Scrum çerçevesinin bize sundukları:
Scrum Board'un kullanımı şirketler arasında çok yaygındır. Hem dijital ortamda verilerin tutulması, hem takibinin kolay olması hem de görsel kolaylık sağlaması tercih edilme nedenleri arasındadır. Yaygın olarak kullanılan Scrum Board'larına örnek olarak Asana ve Jira'yı verebiliriz.
Sizlere Scrum'ın ne olduğu, hangi alanlarda kullanıldığını, amacı ve getirdiği çözümlerden bahsettim. Bir sonraki Scrum serisi yazısında Scrum'da kullanılan terimler ve rollerden bahsedeceğim. Bir sonraki yazıya küçük bir giriş için bu görseli bırakıyorum:)
Referanslar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Scrum
http://www.acm-software.com/scrum/
http://www.yilmazcihan.com/scrum-kilavuzu/
http://www1.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/66b78a0d08fff91_ek.pdf
https://www.scrumalliance.org/learn-about-scrum
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Buse Özer tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum