Yazılım Alanında En Çok Tavsiye Edilen 3 Kitap

    Yazılım Alanında En Çok Tavsiye Edilen 3 Kitap

    Gün geçtikçe daha da önem kazanan yazılım alanında kendinizi geliştirirken yardım alabileceğiniz kitap önerilerimiz bu yazımızda. Keyifli okumalar! 

    Bu ay yazılım alanında kariyer yapmak isteyenler için en çok tavsiye edilen 3 kitabı anlatmak istedik. Ayrıntılar yazının devamında!

    Yazılım alanında kariyer yapmak isteyenler için pek çok yazılımcı tarafından önerilen çeşitli kaynaklar mevcut: online kurs platformları, ücretsiz video paylaşım siteleri, bazı özelleştirilmiş web platformları ve bu bütün kaynaklar arasında biraz daha geri planda kalan kitaplar gibi. Biz de yazılım alanında en çok tavsiye edilen 3 kitabı incelemek istedik. İyi okumalar!

    1) Clean Code - A Handbook of Agile Software Craftsmanship

    Robert C Martin tarafından yazılan Clean Code için, yazılımcıların kariyerinin başından sonuna kadar kitaplığında bulunması gereken ve her okumada kişiye çok güzel şeyler katabilecek olan bir başucu kitabı diyebiliriz.

    Kitap içinde temiz kod yazma prensip ve uygulamalarına, karmaşık vakalara ve kod yazmaya başladığınız ilk zamanlardaki temel projelerinizden ileri seviye projelere kadar, sorunlu bir kodu temiz yazılmış bir koda dönüştürme süreçlerine ulaşabilirsiniz.

    Temiz kod yazmak yazılım ekosisteminde oldukça önemli bir yetenektir. Şöyle açıklayabilirim ki, yazmış olduğunuz iyi kod da kötü kod da çalışabilir ancak düzenli ve temiz yazılmış bir kod, hem kodu yazan kişinin hem de daha sonra aynı kod üzerinde çalışacak yazılımcılar için büyük bir kolaylık sağlar. Aynı zamanda yazdığınız kodun sürdürülebilir olabilmesi için de temiz kod yazmaya özen göstermeniz gerekir.

    Kitabın başında yazan bir cümleyle diğer kitaba geçmek istiyorum:

    "Kendinize profesyonel demeniz için temiz kod yazmanız gerekiyor. En iyisinden azını yapmak için hiçbir mantıklı bahaneniz olamaz."

    Clean Code


    2) Design Patterns - Elements of Reusable Object-Oriented Software 

    Erich Gamma, John Vlissides, Ralph Johnson ve Richard Helm tarafından yazılmış, 1994 yılında yayımlanan bu kitap hakkında, Nesne Yönelimli Programlama için bir dönüm noktası olduğu pek çok kez dile getirilmiştir.

    Nesne Yönelimli Programlama'nın temellerinden olan tasarım desenleri; sıkça karşılaşılan ve birbirine benzeyen sorunları çözmek için geliştirilmiş esnek kalıplardır. Nesne yönelimli programlamada, programlama dili gözetmeksizin; sınıf ve nesneler arasındaki ilişkilerin en iyi şekilde nasıl olmaları gerektiğini açıklayan yöntemlerdir.

    Kitap içerisinde 23 tasarım desenine yer verilmekle birlikte, tek tek tüm tasarım desenleri, ismi, amacı ve uygulamaları açık bir dille ifade edilmiş.

    Son yıllarda yazılım alanındaki ilanlarda da sıkça gördüğümüz üzere Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) ve Design Patterns (Tasarım Desenleri) şirketler tarafından aranan nitelikler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Bu alanda yapacağınız çalışmalar ve araştırmaların sizi bir adım öne çıkaracaktır.


    3) Refactoring - Improving The Design of Existing Code

    Martin Fowler tarafından yazılmış bir eser olan Refactoring, 1999 yılında yayımlanmıştır.

    Refactoring nedir önce onu bir açıklamam gerekirse: Türkçeye genelde "kod düzenleme" diye çevrilse de aslında yazılan bir kodun zamanla değiştirilerek optimize edilmesi ve kodu daha anlaşılır hale getirme gibi tanımlar yapılabilir.

    Yazılım süreçlerinde en çok zaman ve maliyet harcanan kısım bakım faaliyetleridir ve işte bu bakım faaliyetleri sırasında refactoring işlemlerine başvuruyoruz.

    Kitap içerisinde refactoring ile ilgili tanımlar ve çeşitli uygulamalarına, aynı zamanda temiz kod çalışmalarına yer verilmiş. Martin Fowler'in bu eseri, factoring kavramına ve uygulamalarına hakim olmak isteyenler için en değerli kaynaklardan biri olarak görülüyor.

    Türkiye'de pek çok kitap sitesi tarafından satışı yapılan bu kitaplara uluslararası çalışan platformlardan da ulaşabilirsiniz!

    Alanında uzman yazılımcılar tarafından en çok tavsiye edilen 3 kitabı açıklamaya çalıştığım yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Herhangi bir sorunuz ya da öneriniz olduğunda bana Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresinden ulaşabilirsiniz.

    Yeniden görüşmek dileğiyle!


    Bu yazı CampusWIN Academy Erciyes Üniversitesi lideri ve mezunumuz Esma Engin tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Esma!"


    Referanslar:

    https://www.onbirkod.com/yazilim-uzerine-yazilmis-en-iyi-5-kitap/

    https://teknoloji.org/yazilimcilarin-okumasi-gereken-kitaplar/

    https://medium.com/@busrauzun/clean-code-kitabindan-notlar-1-temiz-kod-derken-44e6f7a27eb0

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.