Depresyon Hastaları İçin Yeni Tedavi Umudu

    Depresyon Hastaları İçin Yeni Tedavi Umudu

    Depresyon nedir? Tedavi edilebilen bir hastalık olan depresyon için yeni bulgular var, ayrıntılar yazıda!

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'ne göre depresyon, sürekli üzgün olma ve günlük hayatta yapmaktan zevk alınan aktiviteleri gerçekleştirme isteğinin en az iki hafta süre ile kaybı ile karakterize yaygın bir ruhsal bozukluktur. Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. 

    Araştırmacılar, depresyon hastalarının beyninin belli bölgelerine elektriksel uyarı verildiği zaman ruh hallerinde iyileşmeler olduğunu keşfetti. 29 Kasım tarihli Güncel Biyoloji dergisinde yayınlandığı gibi lateral orbitofrontal korteks (OFS) olarak adlandırılan beyin bölgesinin uyarılması ile depresyon hastalarında akut ruhsal iyileşmeler olduğu görüldü. 

    Araştırmacılar, bu etkilerin ruhsal bozukluğu olmayan hastalarda görülmediği çünkü beynin uyarılması, ruhsal ilişkili nöral devrelerde anormal aktiviteyi normalleştirmeye çalıştığını ileri sürdü.

    San Francisco'daki California Üniversitesi'nden Vikram Rao, "Elektriksel uyarı, OFC'ye bağlı beyin bölgelerinde olumlu ruhsal durumlarda görülen modellemeye benzer bir aktiviteyi başlattı" diyor ve ekliyor: "Bulgularımız, OFC'nin ruhsal bozuklukların tedavisi için yeni bir uyarılma bölgesi olduğunu göstermektedir." 

    Araştırmacılar, OFC ve diğer beyin bölgelerini uyarmak için elektrotları kullandı ve uyarılmalardan sonra hastaların ruh hallerini raporladı. Bu çalışma ile lateral OFC'nin tek taraflı uyarılmasının orta şiddetli başlangıç depresyonu olan hastalarda doza bağlı akut ruhsal iyileşmelere sebep olduğu görüldü.

    Araştırmacılar bu tedavi yönteminin klinik uygulamaya girebilmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguluyor. Chang ve ekibi şu anda OFC'nin uyarılması sonucunda ruh halinde uzun süre kalıcı iyileşme sağlanıp sağlanmayacağını araştırıyor. Ayrıca OFC'de beyin aktivitesini izleyebilen ve aktiviteyi sağlıklı bir aralıkta tutmak için gerektiğinde elektriksel uyarı veren özellikle tedaviye dirençli ruhsal bozuklukları olan hastalar için tıbbi bir cihaz geliştirmek hedefler arasında.

    Rao, "Sonuçta, ruh haliyle ilişkili beyin devrelerindeki aktivitenin hastaların hiçbir şey yapması gerekmeden süresiz normal kalması idealimizdir." vurgusunu yapıyor. 

    Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181129142417.htm

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    1997 yılında Sakarya’da doğan Nilay, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisidir. Eğitim hayatı boyunca birçok dereceye imza atmış olup ilkokul 7.sınıftan beri en büyük hayali kardiyolog olmaktır. Tıp fakültesinde okumasının en büyük amacı da başta iyi bir hekim olmak üzere kardiyoloji alanında ilerleyip özellikle “Girişimsel Kardiyoloji” alanında çalışmalar yapmaktır. Bir Atatürk kızı olan Nilay, hayallerini gerçekleştirmede en büyük adımın “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözündeki “Hekim” vasfına erişmek olduğuna inanmaktadır.​

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.