Doktora Gerek Yok, İnternet Var!

    Doktora Gerek Yok, İnternet Var!

    Sabah uyandınız, elinizi kafanıza attınız ve o da ne? Daha önceden bulunmayan bir şişlik! Hemen internete koştunuz ve dakikalar içinde kanser, parazit ya da nadir bir hastalığa yakalandığınıza ikna oldunuz. Öleceğinizi düşünerek doktorunuza gidip sordunuz: Acaba daha yaşayacak mıyım?  

    Doktorunuz gülerek, bu şişliğin sadece kaşıntıdan dolayı olduğunu ve endişelenmemeniz gerektiğini söyledi. Rahatlamanız gereken yerde içinize bir kurt düştü: Acaba haklı mı?

    Kendi kendine teşhisin sadece, sizi strese sokmaktan yana tıpta yan etkiler bıraktığı sonuçlanmıştır. WebMD'de çok fazla zaman harcayan hastalar, doktorlara gereğinden fazla antibiyotik yazdırıyor bu da antibiyotik direncinin artışını destekleyecek duruma kadar geldi.

    Wired'da yayınlanan bir yazıya göre; doktorların, düşük hasta memnuniyeti puanından kaygı duyduğu ve bu yüzden baskı altında hissettikleri, dolayısı ile kararlarını hastanın ne istediğine göre verdiği öne sürülüyor. 2016'da yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre, yazılan antibiyotiklerin üçte biri viral hastalıklar için yazılmış ki viral hastalıklar, antibiyotiğe tepki vermez. Fazla antibiyotik yazılması öyle bir boyuta gelmişti ki, Change.org'da doktorlara yazılan kötü eleştirilerin Yelp'te kaldırılması için imza toplanmıştı.

    Ve tabi ki internetin bu durumda çok büyük bir role sahip olduğu yadırganamaz. Paw Research Center tarafından 2014'te yapılan çalışmaya göre, yetişkin Amerikalıların 35%'i kendilerine ya da başkalarına teşhis koymak için interneti kullanmış. İnternet kullanımı gittikçe arttığından dolayı, bu yüzdenin de artmış olacağı ön görülebilir.

    Elbette paranoyanızı bastırmak için basit semptomları kontrol etmekte sakınca yok. Ama, her gördüğünüz kanser ile ilgili başlığa körü körüne inanmamanız lazım. Sonuçta bir doktor sizin ne probleminiz olduğunu söyleyebilmek için ortalama 14 sene eğitimden geçiyor. (Amerika Birleşik Devletleri'nde).

    Antibiyotik kullanımında dünyada birinci sırada olduğumuzu biliyor muydunuz? Gereksiz yere almayacağınız her antibiyotiğin bir gün gerçekten ihtiyacı olan birisinin hayatını kurtarabileceğini düşünerek hareket etmeye özen gösterin! 

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Rabia Gül Aydın tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.