Endüstri Mühendisliğine Karşı Ön Yargılar Nelerdir?

    Endüstri Mühendisliğine Karşı Ön Yargılar Nelerdir?

    Endüstri Mühendisliği gözde bölümlerden biri. Bunun yanında bölüm hakkında ön yargılar da var, bu ön yargılar nereden çıktı? Bir Endüstri Mühendisi ne yapar?

    Endüstri Mühendisliği, ülkemizde son yıllarda popüler olan ve beraberinde önyargıları da getirmiş bir mühendislik dalıdır. Endüstri Mühendisliğine karşı önyargılar, aslında Endüstri Mühendisliğinin ne olduğunun ve kökenlerinin bilinmemesinden kaynaklanmakta. Endüstri Mühendisliği bir mühendislik disiplini olarak her ne kadar II. Dünya Savaşı'nda popülerliğini arttırmış olsa da doğuşu sanayi devrimine dayanmaktadır. 

    Endüstri Mühendisliği, bütünsel bir bakış açısıyla büyüyen ve gelişen işletmelerin sorunlarına çözüm bulma ihtiyacından ortaya çıkmış bir mühendislik dalıdır. Bu ihtiyaç ilk olarak endüstri işletmelerinde ortaya çıktığı için ismi "Endüstri Mühendisliği" olarak yerleşmiştir. Tanım olarak Endüstri Mühendisliği, yüksek performansı, güvenilirliği, sürekliliği ve maliyet kontrolünü gerçekleştiren bütünleşik üretim ve hizmet sistemlerini tasarlayan, planlayan, kuran ve yöneten bir meslektir. (1948, Institute of Industrial Engineers (IIE))

    Endüstri Mühendisliğine Karşı Önyargılar

    • Endüstri Mühendisleri her şeyden anlar ama hiçbir şey bilmez düşüncesidir. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu düşüncenin ortaya çıkmasının sebebi Endüstri Mühendisliğinin ne olduğunun ve amacının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.
    • Endüstri Mühendisi sanıldığı gibi diğer mühendisliklerin karışımı, birleştirilmesi ve her mühendislikten azar azar bilgilerin toplanmasıyla oluşturulmuş makine mühendisliğinin alt disiplini değildir. Kısaca Endüstri Mühendisliği, organizasyonlarda sistem optimizasyonunu sağlayan mühendislik dalıdır. Şu gibi soruların cevabını arar: "Kısa zamanda daha verimli nasıl çalışabiliriz?", "Nasıl bir stratejiyle pazardaki payımızı arttırabiliriz?", "Finansal analizleri daha etkili nasıl yapabiliriz? Bu sorulara çözüm bulmak için analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak, optimizasyon tekniklerini bilmek gereklidir. Bunları sağlayacak olan mühendislik dalı da Endüstri Mühendisliğidir.
    • Endüstri Mühendisliği diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında belli bir sektöre veya uzmanlık alanına odaklanmaması ve mezun sayısının çok olması sebebiyle iş bulma kaygısının olmasıdır. Mezun sayısının çok olması şirketler tarafından talebin olmasına bağlıdır. Aslında bakıldığında Endüstri Mühendisliği diğer mühendislik alanlarında çok daha fazla iş alanına sahiptir. Telekomünikasyon, tarım, taşımacılık, tekstil, bilişim, finans-banka, otomotiv, hastane, demir-çelik, enerji, danışmanlık gibi birçok hizmet ve üretim sektörlerinde Endüstri Mühendisliği kendi uzmanlık alanını değişik kapasitelerde kullanarak çalışabilmektedir. Üretim planlama, üretim, lojistik yönetimi, ar-ge, pazarlama, satış, kalite yönetimi, verimlilik, proje yönetimi, bilgi işlem, insan kaynakları, finans gibi çalışma alanlarına sahiptir. Endüstri Mühendisi, mesleki alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, kendini sürekli geliştirerek, sosyal açıdan toplumsal gelişmelere uyum sağlayarak ilgi alanı doğrultusunda bir çalışma alanında kendini uzmanlaştırıp sektördeki yerini alabilir.

    Burada önemli olan soru, senin ilgi alanın nedir ve ne yaparken kendini mutlu hissedip elinden gelenin en iyisini yapabilirsin? Bu soruların cevabını bulduğun zaman dışarıdan gelen tüm önyargıları yıkıp hedefine ulaşabileceğine inanıyorum. Umarım bu yazımda aklındaki sorulara cevaplar bulabilmiş ve yazımı keyifle okumuşsundur.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Begüm Yıldıran tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.