Kadını Güçlendirme İlkeleri (WEPS)

    Picture1

    Kurumunuzda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadını güçlendirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, önerimiz iyi bir araştırmadan sonra, size iyi bir yol haritası çıkaracak bir programa katılmaktır.  

    Her sertifikasyon programı özünde kurumda fırsat eşitliği saglayan kurumların altın uygulamalarıyla sizleri tanıştırıp, gelişim alanlarınızı belirleyen bir resim çekmenize destek olur. Sonrasında söz sizde! Kurum kültürünüz ve önceliklerinizle başlayan fırsat eşitliği kültürünü oluşturma yolculuğunda önceliklerinizi siz belirleyeceksiniz.

    Bu yazımızda Kurumda Fırsat Eşitliğini sağlayan programlarından biri olan Kadını Güçlendirme İlkeleri (WEPS) 'i tanıyalım.

    WEPs yani Türkçesi ile Kadını Güçlendirme İlkeleri, Birleşmiş Milletler'in 2010 yılında UN Global Compact ve UN Women altında oluşturmaya başladığı ilkelerdir.

    Meral Güzel, BinYaprak'ta WEPs ilkelerini oluşturan 7 madde - 7 paralel yol hakkında bizi bu canlı yayında bilgilendirdi. Yayının tamamını linkten izleyebilirsiniz.


    WEPs ilkelerine göre kurumların yapması gerekenler;

    1. Üst düzey kurumsal liderlik, yani tüm üst düzey yönetimin bu konuyla ilgili olması ve kendini bu konuya adamış olması.
    2. Adil ve eşit muamele. Hiçbir şirketin işe alım politikasında erkek önceliği yazmasa bile uygulamada eşitsiz kalan yerleri bulup düzeltmek gerekmekte.
    3. Tüm çalışanların sağlık ve güvenliği. Buna cinsel tacizler ve işyeri tacizleri de dahil. Yine en önemli olan uygulama, kadınların gerçekten rahat hissedip hissetmedikleri.
    4. Kadınlar için eğitim. Meral Güzel bunu şöyle açıklıyor, şirketlerde kadın çalışanlar için özellikle yükselme konusunda eğitimler yapılması gerekiyor. Ancak bu eğitimler mesai saatlerinden sonra yapıldığında genelde katılım az olduğu için bunları ya mesai saatleri içinde ya da hafta sonları yapmak daha uygun.
    5. Tedarik zinciri ve pazar uygulamaları. Örneğin; tedarik zincirine %60 olanında kadının alınması.
    6. Hepimizin çok iyi bildiği toplumsal girişimler.weps.org'a
    7. Son olarak ise raporlama ve şeffaflık. Meral Güzel'e göre şirketlerin neler yaptıklarını şeffaf bir şekilde göstermesi çok önemli.

    Kurumunda toplumsal fırsat eşitliği politikalarını dönüştürmek ve bu yolculukta UN'in deneyim ve paylaşım ağına katılmak isteyen kurumlar bu adresi ziyaret ederek WEPs imzacısı olabilir ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sürdürülebilirlik politikasının merkezine almış şirketler arasına katılabilirler.

    Ayrıca, bu adresten Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Uygulama Rehberi'ni inceleyebilir ve weps.org/resources'daki kaynaklardan faydalanıp her bir prensibin uygulamasıyla ilgili bilgiye sahip olabilirsiniz. Tüm imzacılar için hazırlanan WEPs Welcome Package ise  tüm iletişim çabalarınızda kullanacağınız araçları sunuyor.

    Yolunuz açık olsun! 

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Perisu Aydoğdu tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.