Hayatımızın neredeyse her alanına dâhil olan teknoloji, kodların şekillendirdiği dijital inovasyon çalışmalarına çok şey borçludur. Bu yazımızda, platformlarda "hackathon" diye karşımıza çıkan, bir grup insanın bilgisayar başında uyumadan özgün bir proje yapmaya çalıştığı etkinliği inceleyeceğiz.
Öncelikle "Hackathon nedir?" ile başlayalım. Hackathon; ortak bir konuya ilgi duyan kişilerin aynı ortamda bulunarak, belirli bir süre içerisinde, kendilerine verilen bir konuda fikirlerini kodlara döktükleri etkinliktir. Bu noktada fikirlerinizin inovatif olması önemlidir çünkü projenizin daha önce yapılmamış yeni bir çözüm içermesi gerekir. En gözde örnek Facebook hackathon'larıdır ve şu an Facebook'ta kullandığımız beğeni butonu, mesaj butonu ve zaman tüneli özellikleri hackathon'lardan çıkmıştır.
Hackathon'ları başta şirketler olmak üzere vakıf ve üniversite gibi kurumlar düzenler. Kurumlar genel olarak teknolojilerini geliştirmek, yeni yetenekler kazanmak ve sıfırdan bir ürün geliştirirken yeni fikirler bulabilmek amacıyla hackathon düzenler. Bir stok fotoğraf şirketi olan Shutterstock'un CEO'su hackathon'lar için şöyle diyor: "Hackathon, katılanları çok fazla düşünmeye itiyor. İnsanların 24 saat içinde yapabildikleri oldukça şaşırtıcı. Bazen yeni bir ürün özelliği hakkında konuşuyoruz ve inşa edilmesi üç ay sürebiliyor. Sonra birisi bir gecede prototip oluşturuyor."
İlk olarak birlikten kuvvet doğar sözüne ithafen bir takımınız olmalıdır. Ekibinizde farklı yetenekten kişilerin olması size avantaj katar çünkü sadece kod yazabilmek yeterli değildir. Ortaya çıkardığınız işi iyi bir şekilde jüriye sunabilmeniz de gerekir. Ayrıca etkinlik süresince uykusuzluk en büyük problem olur ve araştırmalara göre insanlar uykuluyken sinirli olmaya daha yatkındır. Bu noktada hedefe kilitlenmiş bir ekip olmak oldukça önemlidir.
Hackathon'lar genellikle hackathon'un konusuyla ilgili sunumlarla başlar. Asıl yarışma başladıktan sonra takımların kendi aralarında beyin fırtınası yapması ve fikirlerini koda dökmeleri gerekir. Bu süre bir günden bir haftaya kadar değişebilir. Süre bitiminde de demolarını jüriye ve diğer katılımcılara sunarlar. Burası belki de en önemli kısımdır çünkü günlerdir emek vererek uğraştığınız projenizi anlatmak için yalnızca birkaç dakikanız olur. Projenizin potansiyelini ve motivasyonunuzu özetleyerek hayalinizi satmalısınız. Sunumda kullanılan teknolojilere değinilip takımınızla projeyi nasıl geliştirdiğinizden bahsedilir. En iyi sunumlar genellikle ekran görüntüleri, demo videosu ve açık kaynak kodları için bir yer önerisi içerir.
2021'de bir hackathon'a katılıp kendini denemek isteyenlere birkaç etkinlik önerisi bırakıyoruz:
1) HyperJam Game Hackathon: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü IEEE Öğrenci Kolunun düzenlediği online hackathon 27-28 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. 36 saatlik oyun ve workshop dolu bir etkinlik olacak. Link: http://hyperjamiztech.org/?ref=hackathonturkiye
2) CodeFest 2021: Özel Üsküdar Amerikan Lisesi Codefest Kodlama Yarışması 3-4 Nisan 2021'de lise öğrencileriyle gerçekleşecek. Link: https://www.codefesttr.org/?ref=hackathonturkiye.com
3) V'R' Storytellers: V'R 'Storytellers, sanatçıların ve katılımcıların projelerini ve görüşlerini paylaşabilecekleri uygulamalı atölye çalışması etrafında şekillenecek üç günlük bir hackathon. Hackathon'da katılımcıların sanal gerçeklikten yararlanarak, festivalin Dijital Sonrası Cehalet teması ve Umurbey'in sosyal dokusu kapsamında kentsel dönüşüm, soylulaştırma ve mülteci/göçmen/misafir/komşu kavramlarının sınırlarına yönelik sanatsal çözümler geliştirmeleri bekleniyor. Link: https://kulturlimited.com/vr-storytellers-hackathondan-acik-cagri/
4) Büyükşehir Hackathon: Şanlıurfa'da uygulanabilecek yeni projeler aramak üzere düzenlenen hackathon 21-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.
Link: https://www.engencsanliurfa.com/icerik/hackhaton-basvuru-1393.html
5) Gamification Hackathon: 18-19-20 Haziran 2021'de gerçekleşecek hackathon için son başvuru tarihi 15 Nisan. Katılımcılardan, kendilerine verilen bir iş hedefine sorun sahibi firma ve oyunlaştırma uzmanlarıyla çalışarak 48 saatte inovatif bir fikirle çözüm üretmeleri bekleniyor.
Link: https://www.gamificationhackathon.com/?ref=hackathonturkiye
Bu yazı CampusWIN Academy Gazi Üniversitesi lideri ve mezunumuz Zeynep Birsan tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Zeynep!
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum