Kamuran Yazganoğlu ile "İş'te Eşitlik"

    Kamuran Yazganoğlu ile "İş'te Eşitlik"

    Castrol Ukrayna, Türkiye ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu ile BP WIN, işte eşitlik  ve kadının iş hayatındaki önemi üzerine yaptığımız keyifli sohbet için okumaya devam et!

    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

    1994 yılında İzmir 60.Yıl Anadolu Lisesi'nden mezun oldum. Sonrasında 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde lisans eğitimimi bitirdim. 2007 yılında Insead Business School ve 2011 yılında Northwestern Kellogg School of Management'ta Yöneticilik Eğitimimi tamamladım. Öğrencilik dönemim boyunca uluslararası ve yerli şirketlerde çeşitli satış pozisyonlarında çalıştım. Ardından, 1999 yılında Mobil şirketine stajyer olarak girdim ve sonrasında, Mobil Teknik destek bölümünde mühendis olarak full-time çalışmaya başladım.

    2000 yılında Mobil ve BP'nin ayrılması üzerine kariyerime BP Madeni Yağlar Bölümü'nde devam ettim. BP'nin Castrol'u satın alması ile birlikte saha mühendisi, 2002 yılında bölge satış müdürü, 2004 yılında özel müşteriler müdürlüğü görevlerini yürüttüm. 2005 yılında yöneticilik yıllarıma başladım. Türkiye ticari ve endüstriyel satışlar müdürlüğü görevlerinde bulundum ve 2008 yılında Türkiye distribütör satışlar yöneticiliğine geçtim. 2011 yılında BP GAZ A.Ş. Genel Müdürü olarak LPG sektöründe görev aldıktan sonra 2013 yılında Londra'ya taşındık ve BP Downstream CEO yardımcılığı görevini 2 sene boyunca gerçekleştirdim. 2015 yılından bu yana Castrol Ukrayna, Türkiye ve Orta Asya direktörü olarak 11 ülkenin yönetim sorumluluğunu üstleniyorum.

    BP WIN projesinden kısaca bahsedebilir misiniz?

    BP WIN (Women International Network), Çeşitlilik ve Kapsayıcılık (Divergence & Inclusion) yaklaşımımız çerçevesinde global çapta yürüttüğümüz ve adından da anlaşılacağı üzere odağına kadını alan bir inisiyatif. Amacı kadınların profesyonel gelişimine katkı sağlamak. Üst yönetim seviyesinde kadın sayısını artırmak, kadınların çalışma ortamında güven hislerini güçlendirmek gibi hedefleri olan bu inisiyatif içerisinde kapasite gelişim imkanları yaratmak ve networking fırsatlarını fazlalaştırmak gibi alt hedefler de bulunuyor.

    BP WIN'e katılma sebebiniz nedir?

    Kadınların çalışma hayatına/üretime katılan, ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve özgür bireyler olabilmelerinin sadece devlet politikalarıyla değil, biz şirketlerin de öncülük etmesi gereken bir süreç olduğuna inanıyoruz. BP - Castrol olarak, iş dünyasının kadının iş gücüne katılımına ve daha kapsayıcı bakış açısıyla, çeşitlilik ve fırsat eşitliğine verdiği önemi, kurumsal kültürlerinin çok önemli bir yapıtaşı haline getirmeleri gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Bunu Castrol içinde hayata geçirdiğimiz uygulamalar ile şirket geneline de yaymaya çalışıyoruz. Örneğin, orta ve üst düzey yönetim kademelerinde, kadın çalışan sayısının nispeten az olduğu fonksiyonlarda kadın çalışan oranını artıracak programlar uyguluyoruz. Bu kapsamda bilinci yükseltmek için D&I (diversity & inclusion) oturumları düzenliyor, örnek kadın rol modelleri ile çalışanlarımızı bir araya getiriyoruz. Ayrıca işe alımlarda aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda %50-50 kadın-erkek eşitliği olmasını işe alım performans göstergesi olarak kabul ediyoruz. Seçim panellerinde mutlaka kadın aday olması gerekliliklerimiz arasında. Olmayan durumlar için de nedenlerini raporluyoruz. Aynı şekilde, özellikle orta ve üst kademe kadın yöneticilerimizin şirket içinde eğitim ve proje çalışmalarına katılmalarını, mentor edinmelerini, hem iş hem de kişisel anlamda onları geliştirecek platformlara dahil olarak görünürlüklerini artırmalarını destekliyoruz.

    • Bugün, Türkiye'de otomotiv sektöründe beyaz yaka kadın çalışan oranı %25 iken, Castrol Türkiye olarak, %34 ile sektörün ortalamasından fazla kadın çalışana sahip bulunuyoruz. 
    • Castrol Türkiye'de 190'ı aşkın çalışanın %32'sini kadınlar oluşturuyor. 
    • Castrol Türkiye'de orta ve üst düzey pozisyonlardaki kadın oranı ise %15 civarında. 
    • Gemlik'teki fabrikamızda mavi yakalı 27 çalışanımızın %7,5'u kadınlardan oluşuyor. 
    • Türkiye'den global pozisyonlara giden yöneticilerimizin %25'i kadın çalışanlarımızdan oluşuyor.

    Castrol olarak da böylesi kapsamlı bir inisiyatifin bir parçası olmayı ve katkı sunmayı; hedeflerimize bu inisiyatifle birlikte yürümeyi değerli bir kazanım olarak görüyoruz. Ben de BP WIN inisiyatifinin kurum içerisinde içselleştirilmesi için büyük bir keyifle proje liderlerinden biri olarak görev alıyorum.

    Hayatınızda kadın rol modeller kimler?

    Anneannem ve eşim diyebilirim. Anneannem tek başına çocuklarını büyüterek güçlü bir şekilde ayaklarının üzerinde durmayı başarmış ve çocuklarının iyi bir eğitim alması sağlamış, eğitime inanan vizyoner bir kadın. Sevgili eşim Doç. Dr. Kurtuluş Didem Yazganoğlu ise hem son derece başarılı bir bilim insanı hem de örnek bir eş ve anne.

    Neden #isteesitlik?

    Bu sorunuzun belki sayfalarca yanıtı var ancak küçük bir örnekle #işteeşitlik'in önemini belirtmek isterim. Toplumun %50'sini oluşturan kadınlar, gerçek bir ekonomik ve sosyal kalkınmanın olmazsa olmazı konumundalar. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta tam olarak aktif olmadığı bir toplumda kalkınmanın da söz konusu olabileceğine inanmıyoruz. 


    Örneğin; Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan "İş Dünyasında Kadın" raporuna göre kadınların işgücüne katılım oranı 2007'de yüzde 23 iken, 2016 yılında yüzde 32,4'e yükselmiş. Bu artış elbette memnuniyetle karşılanmalı ancak söz konusu oran hala Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan yüzde 51,6'nın oldukça altındayız. Hem bu rakamlar hem de az önce yukarıda değindiğimiz veriler işte eşitlik konusuna niçin büyük önem vermek gerektiğini ve alınması gereken ne kadar fazla yol olduğunu sanırım açıkça ortaya koyuyor. Ülkemizin gelecekte hem gerçek potansiyelini yakalaması hem de tam anlamıyla ekonomik ve sosyal bir kalkınma gerçekleştirmesi için #işteeşitlik diyoruz.
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.