Yazımızda kurumların "şiddete sıfır tolerans" politikasından ve bu şiddetin çözümüne dair önerilerin paylaşıldığı BinYaprak canlı yayınından bahsedeceğiz. Keyifli Okumalar!
Kadına şiddetin sonu gelmiyor. Kadınlar psikolojik, fiziksel, dijital, ekonomik ve sözlü olarak çok çeşitli şekillerde şiddete uğruyor. Araştırmalar pandemi döneminde kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığını, işini kaybetme riski ile daha çok karşılaştıklarını ve evde iş yüklerinin daha çok artığını ortaya koyuyor. Kurumların "şiddete sıfır tolerans" politikasıyla bu toplumsal problemlerin çözümüne katkı sağlamasını teşvik etmek için iyi örneklerin paylaşıldığı BinYaprak canlı yayınında öneriler paylaşıldı.
Yayında kurumların şiddetle mücadelesini konuşmak üzere moderatör Sabancı Üniversitesi Kadının Güçlendirilmesi Çalışmaları'ndan sorumlu Sevda Alkan eşliğinde Vodafone Türkiye'den İşveren Markası ve Çeşitlilik Müdürü Gamze Yeşilbayrak ve Garanti BBVA'dan Çeşitlilik ve Kültür Disiplin Lideri Tuğçe Kayaalp yer aldı.
Etkinliğin başında kısaca Sevda Alkan'ın yer aldığı Kurumsal Yönetim Formu'nu tanıdık. Sen de Kurumsal Yönetim Formu ve yaptıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen önceki yazımızı okuyabilirsin!
Ev içi şiddeti toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki en büyük engellerden biri olarak tanımladık. Raporlar ve araştırmalara göre ev içi şiddet kişinin sadece fiziksel ve ruhsal sağlığını değil, aynı zamanda iş yerindeki başarı ve performansını da etkilemekte. TÜSİAD'ın kasım ayında yaptığı Covid sürecindeki kadına karşı şiddete karşı alınan aksiyonları incelemesinde 204 şirketin sadece 27'sinin aksiyon aldığını görüyoruz. Eğitimli ve üst düzey yönetici kadınların maruz kaldığı şiddetin gözümüzden kaçıyor ve toplumumuzda öyle bir şey yokmuş gibi bir algı var. Bir başka nokta ise bahsettiğimiz şiddetin sadece fiziksel değil, herhangi bir şiddet türünü içerebileceği.
Şiddet türü farkındalığından sonraki bir diğer sorun da kadınların çekinmesi ve yaşadıkları şiddeti kurumla ve yöneticileriyle paylaşmak istememeleri. Bunun sebepleri arasında utanç, kendine yakıştıramama ve iş ortamının ve başarısının etkileneceğinden korkma var. Bu konuyla ilgili kurumlara yön gösterecek bir doküman Garanti BBVA tarafından hazırlanmış. İkinci politikaları ise bir aile içi şiddet hattı oluşturmak. Bu hat bir acil yardım hattı olmak yerine daha uzun vadeli bir psikolojik ya da hukuki destek hattı. Çağrı merkezinde psikologlar yer almakta. Üçüncü mekanizma da farkındalık yaratmak üzerine eğitim programları hazırlayıp çalışanlara sunmak olmuş.
Vodafone'un çalışmaları arasında da Kırmızı Işık yer alıyor. Bu uygulamayla, şiddet gördüğünüz bir durumda polis ya da seçtiğiniz yakınlarınıza tek tuşla haber verebiliyorsunuz. Uygulamaya son zamanda eklenen yeniliklerden biri de Yol Arkadaşım isimli seçtiğiniz rotadan çıktığınızda seçtiğiniz kişilere konumunuzun iletilmesi. Gamze Yeşilbayrak ayrıca yine Vodafone'un bir girişimi olan Kırmızı Çizgi'den yani uygulamalarda yazı yazarken cinsiyetçi ifadelerinizi çizip, uyaran bir uygulamadan bahsetti.
Sevda Alkan konuşmamızı özetlerken, şirketlerin yapması gereken şeyleri sıraladı:
Yayının tamamını bu linkten izleyin ve eğer siz de kurumunuzda fırsat eşitliği yaratmak ve şiddete dur demek istiyorsanız BinYaprak'ta hazırladığımız rehber yazılarımızdan yararlanın!
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Perisu Aydoğdu tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum