STEM yolculuğuna başlangıcım, her yolculukta olduğu gibi yoğun merak duygusu barındırıyordu. Bu yolculukta neler yaşadığımı öğrenmek için okumaya devam et!
STEM eğitimi ismini Science (Fen Bilimleri), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik), Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden almaktadır, ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaktadır.
Peki nedir bu 'STEM'? Biliyorsunuz ki artık çağımız; teknoloji, kodlama, bilim çağı. Ne kadar üretkensen o kadar çağa ayak uydurabiliyorken, STEM eğitimine duyarsız kalmak imkansızdı. Öğretmenin, tahta önünde ders anlatırken, öğrencilerin sadece dinleyici olarak derse katıldığı bir eğitim anlayışı artık gerilerde kalıyordu. 21.yy gereklilikleri arasında temel bilimlerin ortaya koyduğu kuramsal bilgileri alıp, teknoloji ve mühendislik eğitimi ile harmanlayarak, düşündüğünü hayata geçirebilen bireyler yetiştirmek yer almaktadır. Bu gereklilikleri öğrencilerime sadece matematiğin teorik bilgilerini öğretmeye çalışarak kazandıramazdım. Çünkü STEM eğitimi, yeniliktir, ezberden uzak yaşayarak kalıcı öğrenmeye dayanır.
STEM'in bana ve öğrencilere katkıları neler oldu?
Eğitime kayıtsız kalamayan, öğrenmenin sınırı olmadığına inanan bir birey olarak; söz konusu mesleğim; öğretmenlik olunca bu yola büyük bir heyecanla çıktım. STEM Bütünleşik Öğretmenlik Projesi kapsamında 36 saat teorik, 56 saat pratik olmak üzere toplamda 92 saatlik bir eğitim alarak, ders planları hazırlayarak, sınıf içi uygulamalar yaparak STEM Lider Öğretmen Unvanı kazandım.
Sınav merkezli eğitim sistemimizde, müfredatı yetiştirmeye çalışırken tekrardan öğrenci olmak, takdir edersiniz ki hiç kolay olmadı. Fakat şuan STEM eğitiminin; yaratıcılık, disiplinler arası düşünebilme, dersi daha iyi planlama, alternatif çözümler üretebilme yetkinliklerimin artırdığını gördükçe iyi ki diyebiliyorum. STEM eğitimini derslerime entegre edince öğrencilerimde gözlemlediklerim ise kendilerini daha iyi ifade edebilen, işbirliği içerisinde grup çalışmaları yapan, kendini değerlendirebilen, görev alan ve görevi sonlandıran bireyler haline gelmeleri oldu.
Tekrar belirtmek isterim ki çağımız üretim çağı ve biz öğretmenler öğrencilerimizi ezberci bir sistemle eğitmeye çalışırsak onlara çok büyük bir haksızlık yapmış olacağız. Diğer bir önemli nokta ise her öğrencinin derse ilgi düzeyinin aynı olmaması, beceri ve hayal gücünün farklılıkları, aynı hazır bulunuşluğa sahip olmamalarıdır. Şimdi düşünün bir matematik konusunu her öğrenciden aynı düzeyde öğrenmesini, size aynı dönütleri vermesini nasıl bekleyebilirsiniz. Ama o ders planınızı STEM eğitimi doğrultusunda ortaya koyup uyguladığınızda göreceksiniz ki; her öğrenci farklı hayal gücüyle farklı öğrenme modeliyle ortaya çok güzel ürünler çıkaracaktır.
STEM eğitiminin öğrencilere kazandırdığı yetkinliklere tekrar devam etmek isterim. Kazandıkları kişisel yetkinliklerin yanı sıra, hayal ettiğini projelendiren ve üretebilen küçük mucitler yetişiyor.
STEM lider öğretmeni olmak için neler yapmalıyız?
STEM Lider Öğretmenlik yolculuğum Bahçeşehir Okulları aracılığıyla BAUSTEM'in donanımlı ekibiyle başladı. Mesleki gelişimine önem veren her öğretmenin mutlaka bu programa dahil olması gerektiğini düşünüyorum. Sınırlı müfredatı esneterek, alanında derinleşen, geçiş yapabilen, her öğrencinin ilgililik düzeyindeki farklılıkları göz ardı etmeden, eğitimde eşitlik ilkesini benimseyen STEM eğitim yaklaşımı; tüm okullarda uygulanmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Bu yaklaşımla hazırladığım ders planlarını uyguladığımda gördüm ki; teknolojinin alıp yürüdüğü gelişimin hız kesmeden devam ettiği bir çağda biz öğretmenlerin tek düze kalması mümkün değil. Endüstri 4.0 için üreten nesil yetiştirmek şart. Biz öğretmenlere düşen görev büyük. Yenilikçi öğrenme ortamları hazırlamak ve sunmak için; yaşam boyu öğrenmeye inanan, araştıran, inovasyona açık tüm meslektaşlarımı STEM yolculuğuna davet ediyorum.
Yazan: Nilüfer AVCUYazarı Tanıyalım:1990 yılında Malatya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Cumhuriyet İlköğretim Okulunda, Lise öğrenimini ise Turgut Özal Anadolu Lisesinde tamamladı. İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik bölümünde öğrenimine devam ederken eş zamanlı pedagojik formasyon eğitimini tamamladı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünde öğrenim görürken dershane ve özel okul öğretmenliği yaptı. Malatya Bahçeşehir Kolejine geçiş yaptığı yıl STEM Lider Öğretmen sertifikası alarak STEM çalışmalarına da başladı. Aynı yıl Bahçeşehir Üniversitesi STEM Lider Öğretmen Eğitimi Mezuniyet Töreni & Endüstri 4.0 için Yenilikçi Öğrenme Ortamları Ve Pedagojileri Konferansına (2017) konuşmacı olarak davet edildi. Halen Malatya Bahçeşehir Kolejinde matematik öğretmenliği ve STEM Lider öğretmenliği yapmaya devam etmektedir.
Yorum