Sentetik Ağaçlarla Dünyayı Kurtarabilir Miyiz?

    Sentetik Ağaçlarla Dünyayı Kurtarabilir Miyiz?
    Küresel ısınma günümüzde büyük bir problem. Şimdilik bunu durduramasak da, havadaki karbonu emen sentetik ağaçların yardımıyla yavaşlamasını sağlayabiliriz!

    Küresel ısınmanın en azından gecikmesini sağlayabileceğimizi düşünen Columbia Üniversitesi'nden Dr. Klaus Lackner sentetik ağaçlarla karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyor. Klaus Lackner, bu fikri ilk olarak Bilimin Gelişmesi İçin Amerikan Birliği (American Associaton of Advencement of Science) yıllık toplantısında ortaya attı. Bu ağaçların gerçek ağaçlardan farkı ne derseniz eğer, bu ağaçlar çiçek açmıyor, meyve vermiyor ve fotosentez yapmıyor. Sadece içindeki mekanizmayla havadaki karbonu emip sıvıya çevirerek ekolojiye yardım etmesi hedefleniyor. 

    Dr. Klaus Lackner sentetik ağaçların yapraklarını karbondioksit emici bir maddeyle kaplayıp karbonun yakalanmasını sağlayarak toprağın altına gömmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, karbondioksiti sıvılaştırıp eski madenlere ve petrol sahalarına gömme gibi projeleri de var.

    Peki maliyeti ne kadar?

    Dr. Lackner'a göre en büyük harcama, kullanılacak materyal için yapılacak. Bazı kesimler sentetik ağaçların yapraklarını sodyum karbonat içeren reçine ile kaplamanın mantıklı olacağını düşünüyor. Bu sayede reçine karbondioksitle tepkimeye girecek ve ek olarak da tedavi amaçlı kullanılabilecek olan sodyum bikarbonat maddesini ortaya çıkartacaktır. Bazı bilim adamları kaplanacak maddenin maliyetinin çok yüksek olacağını ve bu sebepten ötürü üretim ve alımın az olacağını belirtiyor. Dr. Lackner ve ekibiyse de yaptıkları araştırmalar sonucunda sentetik ağacın maliyetinin yaklaşık 22.000$ olduğunu hesaplamış. İlk duyduğumuzda pahalı olduğunu düşündürse de, Dr.Lackner bu miktarın Amerika'daki normal bir aile arabasının satış fiyatından daha düşük olduğunu belirtiyor. Böylece her ailenin kendi evine bir sentetik ağaç alabileceğini ve bu sayede hem evdeki hem de dünya genelindeki karbondioksit miktarını azaltmada doğaya yardımcı olunabileceğini ifade ediyor. Üstelik araştırmalara göre bir sentetik ağacın her yıl 90 bin ton karbondioksit emebileceği iddia ediliyor. Bu rakam da yaklaşık olarak 15bin otomobilden çıkan karbondioksit miktarına eşit!

    Bu kadar paraya neden gerçek ağaç dikmiyoruz?

    Bilim adamlarına göre sentetik ağaçların karbon gazlarını emmede gerçek ağaçlara göre birkaç bin kat daha etkili. Lackner'ın hesaplamalarına göre yapacakları sentetik ağaç günde bir ton karbondioksiti kaldırabiliyor. Lackner "Toplam emisyonlarımız 100 milyon ağaçla ortadan kaldırılabilr lakin gerçek ağaçlarda aynı etkinin 1000 katına ihtiyacımız var" diyor.

    İngiltere'deki Makine Mühendisleri Enstitüsü'ne göre (Institution of Mechanical Engineers in the UK), sentetik ağaçlar karbon emisyonunun azaltılması konusundaki en etkili teknolojik yöntem, fakat bu çözüme sıcak bakmayan bilim adamları da mevcut. Örneğin, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden mühendis Howard Herzag, sentetik ağaçların çalışabilmesi için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve projenin bu enerjiyi karşılamaya çalışırken pek de verimli olamayacağı görüşünde. Dr. Lackner ise sentetik ağaçların çalışabilmesi için gereken enerjinin yine yeşil yollardan, güneş ve rüzgardan, elde edilebileceğini ifade ediyor.

    Bu fikri ilk duyduğumda çok hoşuma gitti ve biraz araştırdıktan sonra seninle de paylaşmak istedim. Senin düşüncelerin neler?

    Daha ayrıntılı bilgi için:
    ...

    BBC - Future - Sucking CO2 from the skies with artificial trees

    Scientists are looking at ways to lower the global temperature by removing greenhouse gases from the air. Could super-absorbent fake leaves be the answer?
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olan Funda, sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya özen gösteriyor. Bu nedenle okulunun Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun da aktif bir üyesi. Funda, bilim ve iş hayatında kadının önemine inanan biri olduğu için CampusWIN ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyor. 2.sınıfın sonunda Toyota Motor Manufacturing Turkey’de yaptığı üretim stajıyla otomobil sektörünü tecrübe etme fırsatı buldu. Bu yaz da Otokar’ da yapmakta olduğu üretim stajıyla da ilerde çalışmayı hedeflediği savunma sanayi sektörünü deneyimliyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.