Yol Arkadaşı, Merhaba

    Yol Arkadaşı, Merhaba

    Kendimi sizin yol arkadaşınız gibi görüyorum. Yazılarımda kendi yaşanmışlıklarımı ve size önerilerimi paylaşıyor olacağım. Hadi, yola çıkalım!

    Koçluk mesleğine girdiğim 2009 yılından bu yana her ne kadar yönüm liderlik ve yönetici koçluğuna ve profesyonel koç yetiştirmeye çevrilmiş olsa da, gençlerle çalışmaya hiç ara vermedim. İlk, mezun olduğum Boğaziçi Üniversitesi'ne gidip "Ben hayata atılmak üzere olup kafası karışık son sınıf öğrencilerinizle çalışmak istiyorum" dedim ve iki yıl farklı branşlardan öğrencilerle (ve her ne hikmetse hep kız öğrencilerle) koçluk çalışmaları yaptım. 2010 yılında Koç Üniversite'sinden çağırdılar, "MBA öğrencilerimize yönelecekleri alanları belirlemede destek olur musun?" dediler, onlarla birlikteliğim 4 yıl sürdü. Ardından TurkishWIN'de kampüs liderleri ile, daha sonra kampüs liderlerinin üniversitelerinde daha geniş öğrenci grupları ile farkındalık üzerine çalışmalarım başladı. TurkishWIN'de mentorluk, bu arada Dreamstalk platformunda Dreamcoaching projesi derken, şimdi BinYaprak… Binbir parçaya ayrılmış tüm bu çalışmaları, tıpkı binyaprak misali tek gövdede toplama şansı belirdi. Evet, BinYaprak sizler için olduğu kadar benim için de bir şans.

    Neden hep gençler?

    Debbie Ford, doğduğumuzda 500 odalı bir saray olduğumuz söyler. Büyürken önce ailede, sonra okulda, üniversitede ardından işimizde, ilişkilerimizde odalarımızı kapatırız. Çocukken duvarlara yaptığımız resimlerin getirdiği tokatla yaratıcılık odamızı kapatırız, burnumuzu soktuğumuz ilk konuya aldığımız tepkiyle merak odası, ilk yediğimiz dost kazığıyla güven odası kapanır. Odalar kapana kapana 1+1 studio'ya döneriz. Sonra o odaları tekrar açmak için çalış dur. Gençlerle çalışmak istiyorum çünkü sizin daha çok açık odanız var. Kapalıların da üzerinden çok zaman geçmedi. Ve siz daha yaratıcı, daha cesur, daha iyimser, daha açık ve daha enerjiksiniz. Ve çünkü bu toplumun geleceğini sizler şekillendireceksiniz.

    Peki ya siz kendi geleceğinizi şekillendirirken nelere dikkat etmelisiniz?

    Hem kendi yaşam tecrübelerimden, hem de bir koç olarak gözlemlerimden yola çıkarak bu sürecin başında sizinle ilk 7'mi paylaşayım:

    1. Hata yoktur, deneyim vardır. Denemekten korkma. Hiç hata yapmamış, hiç denememiş olandır. Deneyim öğrenme için fırsattır. Düşsen de, çarpsan da her deneyim seni geliştirir, olgunlaştırır; öğren ve yoluna devam et. 
    2. Pusulan dışarıda, başkalarının elinde dilinde değil, senin içindedir. İç sesini dinle, kalbine sorarak yol al. Başkaları fikir ve ilham verir, anlam ve amaç ise senin içindedir. Pusulanın başkalarının pusulasından etkilenmesine izin verme.
    3. Tek ve eşsizsin. Bu dünyada bir başka sen yok. Doğru sorularla sendeki eşsiz hazineyi, sahip olduğun güçlü yönlerini, vazgeçemeyeceğin değerlerini, seni içine çeken ilgi alanlarını farket ve bu hazinenin neye hizmet için gelmiş olabileceğini keşfet. Yaşam amacını önce keşfedecek sonra yaratacak kişi sensin. 
    4. Kaygı, endişe henüz alınmamış banka kredisinin faiz borcunu ödemek gibidir. Zihnini kaygı ile meşgul etmek yerine hayallerin ve iyimserliğin ile beslemeyi tercih et. Olumsuzu düşünebilen zihninin olumluya inanabilme kapasitesinin de olduğunu hatırla.
    5. Güven; kendine güven, başkalarına güven, hayata (ilahi iradeye) güven. Güvenmemeyi seçerek yaşamakla, güvenmeyi seçerek yaşamak arasında en büyük fark yaşam kalitesi ve yaşamdan alınan doyumdur. Varılan nokta aynı bile olsa, ki çok düşük bir ihtimal, yapılan yolculuğun aynı tatta olması mümkün değildir.
    6. Şefkatli ol. Küçük savunmasız bir çocuğa karşı nasıl şefkatliysen, kendine de başkalarına da aynı şefkati göster. Kimi zaman kendinde ya da başkalarında istediğin performansı, hedeflediğin sonuçları görmeyebilirsin, kendini güçsüz, zayıf ve yetersiz hissettiğin, başkalarını suçladığın anlar olabilir. Mükemmeli aramak, ufuk çizgisine ulaşmak istemeye benzer. Şefkat, ufuk çizgisine götürmez belki ama gökkuşağını getirir.
    7. Kendin ol, olduğun işi yap, yaptığın işi sev, sevdiğin hayatı sür.
    Kendimi sizin yol arkadaşınız gibi görüyorum. Her yazımın sonunda, bir koç olarak, size soru bırakmadan edemeyeceğim. Çünkü, iyi bir soru, iyi bir yol arkadaşıdır.

    Sen bu yolculuğa nasıl bir niyetle başlıyorsun? Yolculuğunu kaygı, gerginlik yerine, huzur ve güvenle geçirmen için neyi geride bırakmayı, neyi yanına almayı seçiyorsun?

    Farkındalığın bol, yolun açık olsun!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Burcu Yalman tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.