Çeşitli yapımları bir araya getirdiğimiz yazımızda bilimseverler için teknolojiden genetik, sağlık, bilime bambaşka olay örgüleriyle izlemekten zevk alacağınız dizi film önerilerimizi beğenilerinize sunuyoruz. Keyifli okumalar!
Çeşitli yapımları bir araya getirdiğimiz yazımızda bilimseverler için teknolojiden genetik, sağlık, bilime bambaşka olay örgüleriyle izlemekten zevk alacağınız dizi film önerilerimizi beğenilerinize sunuyoruz. Keyifli okumalar!
Yaşam bilimleri sevdalıları için öneri kitaplar derledik. Kısa değerlendirmeleriyle listelediğimiz kitap önerilerimizi yaşam bilimlerine meraklı okurlarımıza sunuyoruz. Fizikten matematiğe, evrime, genetiğe, tıbba, felsefeye, psikiyatriye kadar çeşitli alanlar üzerine okumalar yapma fırsatı tanıyan kitapları bir araya getirdik. Keyifli okumalar!
Lisans dönemi öğrencileri için bilimsel araştırma projelerine yönelik teşviki arttırmak üzere hayata geçirilen projelerden biri de Star Tübitak. Kendi deneyimimle birlikte staj imkanlarını ve süreci de sizler için derledim. Keyifli okumalar!
Prof. Dr. Alpdoğan Kantarcı'nın yurt dışı tecrübeleri ve kariyer hayatı hakkında ilham verici tavsiyeleri öğrenebileceğiniz harika bir röportaj!
Türkiye'den Amerika'ya uzanan bir başarının mimarı olan ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde çalışan Dr. Sezen Karakuş ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Okul yıllarına ilk başladığı günden bu yana yaşadığı serüveni bizlerle paylaşan Karakuş, siz sevgili okurlarımıza da küçük tavsiyeler vermeyi unutmadı. Hazırsanız bu serüveni okuma maceramız başlasın. Keyifli okumalar...
Westminster Üniversitesi'nde kanser kök hücre araştırmacısı Dr. Pınar Uysal Onganer ile kariyer yolculuğundan ilham aldığı kişilere birçok şey konuştuk! Keyifli okumalar.
Buket Şahin ile Röportaj yaptık ve kariyer yolculuğu ile ilgili konuştuk!
Buket Şahin'in kariyer yolculuğunda ODTÜ Teknokent'teki çalışmaları ve ODTÜ Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisansı, ilham aldığı kişiler ve çok daha fazlası yazıda! Keyifli okumalar.
Bahçeşehir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu, Prof. Dr. Meral Yüksel ile 30 Ocak 2021 tarihinde çok keyifli, samimi, bilim dolu bir seminer gerçekleştirdi. "Uyku Biyokimyası ve Hastalıklar" konusunu ele aldığımız seminerde Prof. Dr. Meral Yüksel, kendi çalışmalarını, güncel yayınları paylaşarak uyku biyokimyası detaylarının, hastalıkların, uykunun öneminin ve yeni aydınlanan noktaların üzerinde durdu. Uyku bozuklukları ile ortaya çıkan patolojilerin arka planında yatan biyokimya mekanizmalarını açıkladı. Yaşam Bilimleri patikası olarak bu verimli, aydınlatıcı etkinliği bilinmeyen noktaların üzerinde durarak Prof. Dr. Meral Yüksel hocanın referansıyla siz okurlarımızla paylaşıyoruz.
Dünya CRISPR Günü'nde (The World CRISPR Day) neler oldu? Hem CRISPR teknolojisini hem de Jennifer Doudna'yı daha yakından tanıyın. İlham dolu bu yazımızı sakın kaçırmayın. Keyifli okumalar!
Moleküler Biyoloji ve Genetik 4.sınıf öğrencisi Hande Nur Şahin "kanser biyolojisi" alanında Erasmus ile Belçika'da yaptığı laboratuvar stajını anlattı. Erasmus stajı nasıl bulunur, başvuru süreci nasıldır, yurt dışında staj yapmak size neler kazandırır, hepsi yazıda! Keyifli okumalar!
Sizlere yaşam bilimi sektöründen çok değerli bir isimle röportajımızı sunuyoruz. Kendisi doktorasının ardından Koç Üniversitesi Zebra Balığı Laboratuvarında araştırmacı olan Dr. Elanur Yılmaz. Peki, Zebra balıkları nelerdir, ne işimize yararlar? Sağlık alanında araştırmayı seçenlere ne gibi tavsiyeler verilebilir? Bu ve daha fazla soru için hemen yazımızı okuyun!
Bilimin hayatımız için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve özellikle hepimizin tanık olduğu Kovid-19 süreci boyunca da önemin artarak devam ettiğini görmekteyiz. Hal böyle olunca bilimsel gelişmelerin detaylarını toplumun her kesimine anlatıp farkındalık yaratmak gerekir. Bu yazı umarım size farkındalık anlamında iyi gelecek!
Ölümünün üzerinden 500 yıl geçen, Rönesans döneminin insanlığa en büyük armağanı olan, zamanının çok ötesindeki deha Leonardo Da Vinci'nin Son Akşam Yemeği (The Last Supper) masasında kimlerle olmak isterdiniz?
Ölümünün üzerinden 500 yıl geçen, Rönesans döneminin insanlığa en büyük armağanı olan, zamanının çok ötesindeki deha Leonardo Da Vinci'nin Son Akşam Yemeği (The Last Supper) masasında kimlerle olmak isterdiniz?
Honore de Balzac'ın da dediği gibi; sanatın vazifesi, tabiatı kopya etmek değil, tabiatı ifade etmektir. Milyonlarcasıyla birlikte yaşadığımız ancak çıplak gözle göremediğimiz mikroorganizmalar ile ilgili dünyanın ilk müzesi olma özelliğini taşıyan, bilim ile sanatın ortak ürünü olan Micropia hakkında detaylar yazının devamında!
Hızlı, pratik, uygun fiyatlı ve kullanım esnekliği açısından belki de şu ana kadar sahip olduğumuz en efektif genom düzenleme aracı olan CRISPR-Cas sistemi, moleküler biyolojiye ve hastalık tedavilerine olan bakış açımızı tamamen değiştirdi. Bu kadar öneme sahip olan bir teknolojinin patent hakları kimlere ait?
7 Temmuz 2016 sabahında, uzay giysisini giyen virüs-bilimci Kate Rubins Kazakistan'da buz gibi bir roketin dibinde metrelerce yukarı fırlatılmak için bindiği asansörden yeni Soyuz uzay aracına bindi. Bu uzay aracı ile 400 km yukardaki Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitti. Ayrıntılar yazının devamında!
Nesnelerin biyo-interneti için bir cihaz tasarlayacağınızı hayal edin. Sizce hangi özellikleri barındırmalıdır? Bakterilerin biyo-internet yaratmadaki rolü nedir? Güncel gelişmelerin ayrıntıları yazının devamında!
Bilim insanlarının keşfetmeye yönelik meraklı bakış açısının insanı farklı alanlarda besleyebileceğini düşünenlerdenim. Bu yazıda sadece kendi alanım olan genetiğe değil aynı zamanda farklı alanlara da duyduğum merakın benim yolculuğuma kattıklarını anlatmaya çalıştım!
İsrail Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar hastaların kendisinden alınmış hücreleri kullanarak biyobasım işlemiyle kalp üretebilmek için yeni bir yaklaşım geliştirdi. Peki bu yaklaşımla üretilen bu kalp ne kadar işlevsel?